A pixelated petrol station

neubau-hendon-way

A former disused petrol station in north London has been transformed into a mixed-use complex, looking refreshingly modern whilst nodding to both the plots past and neighbouring mock-Tudor houses.

Designed by emerging London- and Cambridge-based studio Neubau, the site will feature 28 apartments in total, all 6 metres wide, with flexible interior space and winter gardens, or internalised balconies.

The building slants downwards in neat ‘steps’, thanks to the boxy design of the façade, which  is organised in double height squares, making the building appear smaller. The arrangement of the separate ‘boxes’ also allows for unrestricted views from the apartment windows and lets daylight flood the courtyard below.

With floor-to-ceiling windows and a descending staircase effect created by the ‘pixelated’ building, the building’s concept does draw on its past as both a petrol station and residential plot. Even the ‘pocket park’ to the building’s rear is deliberately reminiscent of a petrol station forecourt.

‘The proposed form an articulation of the facades of the building are a direct interpretation of the surrounding mock-Tudor buildings in a contemporary idiom,’ Neubau explain.

You can see more of Neubau’s design here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *