Jacobs Medical Center

Jacobs Medical Centre in La Jolla, California

Boasting an organic, curvilinear exterior, Jacobs Medical Center in the seaside area of La Jolla, California is a 10-storey, 245-bed hospital offering a range of speciality services.

The sculptural glass building was designed by American firm Cannon Design. Design principal at the architectural firm Mehrdad Yazdani describes the purpose of the health care centre, which informed the design: “The health centre blurs the boundaries between research and healthcare delivery while elevating patient care experiences through creative technology integration, access to nature and beautiful interior and exterior spaces.”

A number of features help blur the boundaries in the centre, including a fluid interior with curved corners instead of right angles, irregularly shaped floor plates that result in a mix of cantilevers and setbacks and, in some areas, carved away ceiling plates that create serpentine alcoves. Along with mimicking the building’s exterior, fluid corners and corridors make it easier to move hospital beds through the health care centre.

Throughout the hospital, solar heat gain and glare have been minimised and natural light brought in through advanced computer modelling. Fritted glass was used to reduce solar penetration. Patient rooms, with contemporary finishes and décor, feature floor-to-ceiling windows, which offer sweeping views of the seaside scenery.

A number of gardens and terraces are located throughout the site, providing patients, visitors and staff with restful areas of refuge.

Modern technology complements the meaningful architecture. Beds have well-equipped headwalls, and all rooms include an iPad so that patients can control their environment and access their treatment plans and records.

The design team comments on the final product: “The hospital combines the highest-quality advanced care with upscale amenities, architecturally significant design and future-focused technology – ushering in a new era in specialty inpatient care.”

To find out more about this curvilinear centre, click here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *