Vantaa Energy

Vantaa 2

The recently updated Vantaa Energy Headquarters in Finland is a seamless blend of old and new, brought together with a strikingly unusual entrance plaza.

Parviainen Architects were tasked with taking an office block that was built in the 1980s and adding on a new, adjacent office building and a main entrance connecting the two buildings.

The most eye-catching feature of the design is the entranceway, which features a large triangular, glazed façade and sits between old and new. Acute angles framing the foyer complement the oblique ochre angles on either office building. Inside, a high ceiling and clear views of the sky create a welcoming, airy atmosphere. The openness of the foyer extends into many of the office spaces, which have floor-to-ceiling windows.

The linear framework of each three-storey building, overlaid with floating, Corten steel panels, unify the blocks. Ochre and rusty hues of the floating façades contrast against the darker shades of metal panels and reflective glass.  Without the knowledge that one building was renovated, one might think the whole property was built at the same time. The south facing façade of the new building includes electricity-generating solar panels.  

You can read more about this striking building, click here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *