Tecnológico de Monterrey New Main Library

Monterrey 1

The Tecnológico de Monterrey New Main Library has been awarded Best Academic Library (over 30,000 square feet) at the Library Interior Design Awards 2018.

The biennial competition honours libraries that demonstrate excellence in aesthetics, design, creativity and function. The Tecnológico de Monterrey New Main Library is located in the northern state of Nuevo Leon, Mexico, as part of a multi-campus university.

Sasaki, a global design firm based in Boston, worked with the university to transform their original 1969 building into a modern academic hub. The library comprises two special-collection halls, teaching labs, study zones, exhibition rooms, research spaces, an open terrace, a bookstore and student refectories. In total, there are 350,000 books available across six storeys for over 2,500 users.

Openness and accessibility are at the heart of this building’s design, with Sasaki stating ‘the building turns itself inside out’. It features an open-plan layout and has a transparent building structure, while operations within the building can be visible from the outside thanks to the extensive glass curtain walling.

The rectangular 17,000m² building contains a central light well that is externally clad in glass and metal fins. Sky bridges cross this space, providing essential connections around the building. Multiple routes have been designed to encourage visitors to fully discover library spaces, and the intricate system of escalators and elevators allow universal accessibility. Library users can enjoy views of the iconic Cerro de la Silla mountain from relaxing lounge terraces, which is illuminated by long strips of light built into a wooden soffit.

Outside the structure, sunshades distribute the light that enters the building and there are also intelligent automatic blinds. The designers were careful to preserve the historic landscapes of the Jardin de las Carreras and the University’s Founders Memorial Plaza, creating a building rich in glass design that can fully take in its surroundings.

Saski said: ‘The work included thinking at both the level of the overall campus environment to more detailed work at the scale of the learning environment. Comprising four floors of program elements, the library transitions from technology-rich collaborative study spaces at its base to quiet, contemplative study at the top.’

For more information on this award-winning library, click here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *