Fjordenhus

Fjordenhus1

Studio Olafur Eliasson’s stunning new design, Fjordenhus (Fjord House), opened earlier this month as the headquarters of investment company Kirk Kapital.

The castle-like structure in Vejle, Denmark, rises out of the water and can be accessed via a footbridge or along a jetty designed by landscape architect Günther Vogt. The ground floor, which offers views across the harbour, is open to public access and houses site-specific artworks. Above this, there are three storeys of offices.

Fjordenhus comprises four intersecting cylinders that reach a height of 28 metres. Each cylinder has a void carved out of them, which is circular at one end and elliptical at the other. Arches are also cut into them.

Designed around a concrete structure, Fjordenhus’ inner and outer walls are built from nearly a million bricks. Eliasson chose 15 different hues of unglazed brick, along with blue, green and silver glazed bricks.

The multi-faceted façade has different patterns of brickwork depending on the light each face will receive; glazed blue bricks are used more near the base, for example. Different combinations of bricks are also used throughout internal spaces for visual variety, while hollow ventilation bricks are incorporated to regulate sound and temperature. The placement of each visible brick was digitally chosen by the Studio.

Olafur Eliasson said: ‘We experimented from early on with how to create an organic building that would respond to the ebb and flow of the tides, to the shimmering surface of the water, changing at different times of the day and of the year. The curving walls of the building transform our perception of it as we move through its spaces.’

To view this elegant aquatic structure, click here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *